Izdelki za biserni kuskus (2)

Koriander - Oljne semenke

Koriander - Oljne semenke

Koriander se uporablja kot začimba pri kuhanju ter za dajanje prijetne arome v parfumeriji, kozmetiki in pri izdelavi mila. Rastlina je dober medonosni vir. Široko se uporablja kot začimba za aromatiziranje in obogatitev klobas, sira, konzerviranega mesa in rib, kislih kumaric, ter likerjev, dodaja se tudi pri peki Borodinskega kruha, slaščic in kulinaričnih izdelkov, prav tako pa v proizvodnji nekaterih vrst piva in likerjev (v Nemčiji). Eterično olje se pridobiva iz plodov, ki se uporablja za sintezo linalil acetata, citrala in drugih aromatičnih snovi, ki se uporabljajo v parfumeriji in kozmetiki za dajanje vonja izdelkom, kot so zvonček, vijolica, vrtnica, bergamotka, lilija, limona itd. Eterično olje se uporablja v tehnologiji, pri izdelavi mila in v tekstilni industriji. Po destilaciji eteričnega olja se pridobi maščobno olje, ki se uporablja v industriji mila in pri proizvodnji oleinske kisline.
Dinkel - Žita

Dinkel - Žita

To je žitna kultura. Zori, odporna na mnoge glivične bolezni, nezahtevna. Klase so zaprte pred umazanijo, ne izgubljajo nabranih vlage, so zaščitene pred škodljivci. Vsebuje veliko beljakovin, malo kalorij in večino aminokislin, ki so nenadomestljive. Vsebuje tudi druge vitamine ter različne makro in mikrohranila. Iz nje lahko pripravimo mnoge različne jedi: kruh, kašo, juhe, krekerje, omake in kreme, priloge za ribe, meso in sladice.